0770 591 389 Luni - Vineri: 8:00 am - 9:00 pm Str. Rosiorilor, Nr. 124, Brăila, România
0770 591 389 Luni - Vineri: 8:00 am - 9:00 pm Str. Rosiorilor, Nr. 124, Brăila, România

Protocolul Williams

Protocolul Williams este alcătuit dintr-o serie de exerciții menite să atenueze durerile de spate. Aceste exerciții au fost dezvoltate în anii 1930 de către Medicul Paul Williams și se concentrează pe îmbunătățirea flexiei lombare, întărind în același timp mușchii fesieri și abdominali. Inițial, s-a adresat pacienților (bărbați sub 50 de ani și femei sub 40 de ani) care sufereau de durere lombară cronică cauzată de hiperlordoză.

Spre deosebire de exercițiile McKenzie care pun accentul pe extensia lombară, protocolul Williams are ca obiective corectarea posturii, relaxarea mușchilor, creșterea rezistenței la efort și întinderea regiunii inferioare a spatelui pentru a preveni exacerbarea durerii.

Iată câteva puncte cheie care caracterizează setul de exerciții Williams:

  1. Înclinarea pelviană: Pacientul se întinde pe spate cu genunchii îndoiți și picioarele așezate pe podea. Se urmărește contractarea mușchilor abdominali și fesieri, presând spatele pe podea.
  2. Ducerea unui singur genunchi la piept: Întindeți-vă pe o masă sau pe pat. Lăsați un picior să cadă de pe masă, îndoiți celălalt picior, puneți-vă mâinile în jurul genunchiului îndoit și trageți-l spre piept.

 

 

 

  1. Ducerea ambilor genunchi la piept: Se aduc ambii genunchi, pe rând, la piept, menținând apoi poziția, în timp ce umerii sunt pe podea. Coborâți câte un picior.

 

 

  1. Abdomene parțiale: Întindeți-vă pe spate cu genunchii îndoiți . Utilizați mușchii abdominali pentru a ridica de pe podea partea superioară a spatelui în timp ce expirați. Ridicați-vă doar cât să vă depărtați omoplații de podea.
  2. Întinderea ischiogambierilor: Întindeți-vă pe spate ținând un genunchi îndoit și celălalt membru inferior în extensie. În tot acest timp, se utilizează o bandă elastică sau un prosop pentru întinde musculatura gambei și cea posterioară a coapsei.

 

 

  1. Genuflexiunile: Stați cu picioarele depărtate la o lățime de umeri și degetele de la picioare îndreptate ușor în exterior. Mențineți  mâinile la nivelul pieptului pentru a avem mai  mult echilibru și efectuați genuflexiuni complete.

 

Trebuie menționat faptul că aceste exerciții constituie o opțiune nechirurgicală menită să îmbunătățească stabilitatea, să reducă durerea și să amelioreze postura.

 

Surse:

 

Protocolul Williams

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *