0770 591 389 Luni - Vineri: 8:00 am - 9:00 pm Str. Rosiorilor, Nr. 124, Brăila, România
0770 591 389 Luni - Vineri: 8:00 am - 9:00 pm Str. Rosiorilor, Nr. 124, Brăila, România

TERAPIA FASCIALĂ

Ce este Fascia?

Fascia este un colloid. Gelurile și emulsiile sunt coloizi. Un colloid este o substanță care conține particule de material solid suspendate în lichid. Prin urmare, un colloid înseamnă fibre și fluid.
Fascia are abilitatea de a se deforma ușor sub influența presiunii și de a reveni apoi la forma inițială. Dacă presiunea este exercitată frecvent, fascia se va adapta treptat noilor condiții, iar în cazul în care o postură este menținută excesiv, fascia va avea de suferit.
Fascia are următoarele funcții:
• Menținerea integrității structural
• De support
• De protecție
• De absorție a șocurilor
• Participă la procesele hemodinamice
• Participă la procesele metabolice
• Participă la procesele biochimice
• Funcție de intermediere între organe și țesuturi
• Funcție senzitivă

Cupping

Tehnica Cupping presupune utilizarea ventuzelor pentru tratarea unei game extinse de afecțiuni fără a fi necesară utilizarea substanțelor medicamentoase. Deși este o metodă tradițională, rezultatele sunt adesea spectaculoase, deoarece corpul reacționează în scurt timp după folosirea ventuzelor.
Scopul tehnicii Cupping este fortificarea și activarea funcției de autovindecare a organismului, când aceasta este încetinită.
Terapia cu ventuze își are originile în tradițiile medicale orientale. Această modalitate de tratament presupune utilizarea unor ventuze speciale, confecționate din sticlă, plastic sau silicon.

IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization)

IASTM este o formă relativ nouă de terapie, însă modalități similare de tratament au fost practicate încă din cele mai vechi timpuri, începând de la Hipocrate, cea mai cunoscută practică fiind Gua Sha, provenită din China.
Varianta modernă a IASTM a fost dezvoltată în SUA, în anii `90, instrumentele de oțel au fost introduse în practică cu scopul de a elimina aderențele și cicatricile cauzate de leziuni . Mai mult, au fost utilizate pentru tratarea disfuncțiilor țesuturilor moi.
Tratamentul cu instrumente accelerează procesul de autovindecare al organismului, prin influențarea mecanică a fasciilor , stabilind un echilibru funcțional la nivelul segmentului afectat. Pe parcursul sesiunii de tratament, se reeducă tonusul miofascial, oferind în același timp o informație motorie și anatomică calitativă sistemului nervos central, în baza conceptului de biofeedback funcțional.

Medical Flossing este o tehnică destinată sportului de performanță. Tot mai mulți terapeuți utilizează această metodă, deoarece reprezintă o verigă importantă în tratamentul de recuperare.
Medical flossing a fost dezvoltată ca și ”tehnică compresivă” prin utilizarea unei benzi elastice de latex. Deși nu este necesară o perioadă îndelungată de timp, metoda este foarte eficientă.
Fricțiunea între bandă de latex și țesuturi produce un stimul pentru receptorii mecanici ai pielii și poate determina o ”resetare” a unei secvențe motorii deficitare, aceasta revenind la parametrii optimi, accelerând astfel procesul de vindecare.

Foam Rolling

Foam Rolling este o tehnică de autotratament al fasciilor. Pacientul o poate efectua folosind greutatea propriului corp, cu sau fără indicațiile terapeutului.
Este eficientă datorită faptului că permite eliminarea tensiunii musculare și fasciale, îmbunătățește mobilitatea corpului și scade timpul de recuperare necesar după efort fizic.
Tehnica Foam Rolling a devenit foarte populară în lumea sportului și a fost acceptată cu succes de către antrenori, sportivi profesioniști și amatori.
Printre beneficii se numără : diminuarea durerii, corectarea posturii, îmbunătățirea performanțelor sportive și creșterea mobilității articulare.